fbpx
  • Anti-Bribery I Risk I Compliance Management

Bekas Adun Batu Maung didakwa terlibat pengubahan wang haram dan rasuah bernilai lebih 11 juta

July 16, 2021

Bekas Adun Batu Maung didakwa terlibat pengubahan wang haram dan rasuah

Bekas adun hadapi 160 pertuduhan termasuk pengubahan wang haram dan rasuah. 106 pertuduhan dibacakan terhadap bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Maung dan juga pengerusi lembaga pengarah Koperasi Hartanah yang didakwa di Mahkamah Seksyen, Butterworth, hari ini berkaitan dengan pengubahan wang haram berjumlah lebih RM11 juta.

Datuk Ir Mansor Musa, 58, yang menjadi Adun ketika penggal 2004 hingga 2008. Mansor yang kini Ketua Bahagian Umno Bayan Baru didakwa terhadap 106 tuduhan pengubahan wang haram dengan membabitkan dirinya dalam urus niaga haram dengan menerima wang tunai, aset dan saham melalui syarikat yang berbeza antara September 2011 dan 10 Ogos tahun lalu.

Tertuduh berdepan 42 pertuduhan mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 [Akta 613] (AMLATFA 2001) dan 64 pertuduhan mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 [Akta 613] (AMLATFAPUAA 2001).

Jika sabit kesalahan mengikut AMLATFA, tertuduh boleh dihukum tidak lebih RM5 juta atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali. Bagi AMLATFAPUAA pula, tertuduh boleh dihukum penjara sehingga 15 tahun atau boleh didenda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai hasil daripada aktiviti haram yang diambil.

Kes itu dikendalikan pasukan pendakwaan diketuai Pengarah Kanan Bahagian Perundangan dan Pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Faridz Gohim Abdullah bersama Muhammad Asraf Mohamed Tahir dan Muhamad Azlan Basri, manakala tertuduh diwakili peguam, Kek Boon Wei dan Helen Ng.

Dalam prosiding itu, Faridz memohon kepada mahkamah supaya menetapkan wang jaminan sebanyak RM2 juta dengan seorang penjamin terhadap tertuduh, namun Boon Wei merayu supaya anak guamnya diberikan jaminan munasabah sebanyak RM100,000.

Mahkamah kemudiannya membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM500,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 28 September sebagai tarikh serahan dokumen.

12 Julai 2021, Mansor ditahan SPRM selepas dipercayai terbabit dalam pengubahan wang haran, menerima wang rasuah dan barangan berharga yang dianggarkan berjumlah lebih RM16 juta. Menurut sumber, tertuduh itu secara keseluruhannya bakal berdepan 160 pertuduhan termasuk dengan 106 pertuduhan di Mahkamah Seksyen hari ini. Baki 54 lagi pertuduhan dijangka akan dibacakan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada minggu ini juga.

Bekas adun hadapi 160 pertuduhan termasuk pengubahan wang haram dan rasuah.

Sumber Berita: SPRM

Sumber gambar: Utusan Malaysia

Dapatkan berita industri terkini ke emel anda. Daftar ke buletin kami

Membendung dan mengurus risiko pengubahan wang haram melalui ISO 37301 “Compliance Management Systems” (CMS)

ISO 37301 adalah standard yang diterima secara meluas yang memberikan panduan untuk membangun, mengembangkan, melaksanakan, menilai, memelihara dan meningkatkan program pengurusan pematuhan organisasi. Ini merangkumi semua masalah yang berkaitan dengan pematuhan, termasuk

  • Anti kepercayaan
  • Penipuan
  • Salah laku
  • Kawalan eksport,
  • Pengubahan wang haram
  • dan risiko lain yang tidak dijangka yang mungkin mempengaruhi perniagaan anda.

Sebelumnya dinamakan ISO 19600, standard in diperkenalkan oleh Organisasi Antarabangsa untuk Standardisasi (ISO) pada bulan April 2014, dan digantikan oleh ISO / DIS 37301 pada tahun 2021. ISO 37301 akan menetapkan syarat untuk menerapkan sistem pengurusan kepatuhan, bertentangan dengan ISO 19600 CMS , yang hanya memberikan cadangan.

Sekiranya organisasi anda melakukan penilaian risiko secara berkala, anda mungkin menyedari bahawa pematuhan korporat secara konsisten dianggap sebagai salah satu risiko yang paling ketara. Pelaksanaan dan pensijilan program pematuhan yang mantap dapat membantu anda menjaga integriti dan memastikan kepatuhan terhadap semua peraturan dan undang-undang yang berlaku secara sistematik, tersusun dan proaktif.

CMS membantu organisasi untuk mematuhi undang-undang yang diletakkan ke atas sesebuah organisasi. Ia membantu mengurangkan risiko kewangan atau reputasi dan merupakan alat asas bagi organisasi untuk mematuhi dasar tanggungjawab sosial korporat mereka. Dengan ini organisasi dapat mewujudkan budaya integriti dan pematuhan yang memupuk kejayaan dan kelangsungan mereka.

Adakah anda ingin menanda aras sistem yang ada dengan amalan terbaik antarabangsa? Pensijilan sistem pengurusan pematuhan (CMS) anda oleh pihak ketiga yang bebas seperti ABAC® bukan sahaja memberikan jaminan kepada pihak berkepentingan anda, tetapi juga membolehkan organisasi mengesan peluang dan meningkatkan lagi keberkesanan CMS mereka.

Maklumat Latihan ISO 37301 CMS
Maklumat Pensijilan ISO 37301 CMS
Sebut Harga - Pensijilan ISO 37301 CMS

About ABAC® Center of Excellence-Malaysia

ABAC®-M was created to educate, equip and support the world’s leading business organisations with the latest in best-practice due diligence processes and procedures, providing world-class anti-bribery and anti-corruption, compliance and risk management solutions to organisations seeking to validate or expand their existing compliance frameworks to maintain a competitive edge in the world marketplace.

Build trust. Ensure compliance.

ABAC® Center of Excellence is an independent certification body, powered by CRI Group. ABAC® offers a complete suite of services and solutions designed to educate, equip and support the world’s leading business organisations with the latest best-in-practice risk and performance assessments, systems improvement and standards certification. ABAC® programs protect your organisation from damaging litigation and safeguard your business in the global marketplace by providing certification and training in internationally recognised ISO standards, such as ISO 37301 Compliance Management Systems, ISO 31000 Risk Management Systems and ISO 37001 Anti-Bribery Management Systems. Its ISO 37001 Certification services are accredited by the United Kingdom Accreditation Service (UKAS CB number: 10613), making it the leading certification body specialising in anti-bribery management.

ABAC® operates through its global network of certified ethics and compliance professionals, qualified auditors, financial and corporate investigators, certified fraud examiners, forensic analysts and accountants.